Jump to main content

Suun terveydenhuolto

Suun terveydenhuolto

TULETHAN VASTAANOTOLLE VAIN TERVEENÄ!

 

Akselin suun terveydenhuolto huolehtii suun perushoidosta, edistää ja ylläpitää alueen väestön suunterveyttä ja ennaltaehkäisee suun sairauksia.

 

 

Hyvällä omahoidolla voit itse ehkäistä monia hammas- ja suusairauksia! 

 

Hammaslääkäripäivystys

Perusturvakuntayhtymä Akseli huolehtii oman alueensa asukkaiden hammashoidon päivystyspalvelujen järjestämisestä arkisin klo 8.00–16.00. Päivystys on tarkoitettu välttämätöntä kiireellistä hampaiden ja suun hoitoa tarvitseville potilaille.

Hoitoon ottamisen kriteereitä ovat mm. voimakkaat hampaiston ja suun alueen särkytilat, äkilliset turvotukset ja tulehdukset, suun alueen vammat ja tapaturmat sekä hammashoitotoimenpiteiden jälkeiset komplikaatiot kuten verenvuoto. Päivystysasiat hoidetaan päivystävällä vastaanotolla. Päivystysvuoro vaihtuu päivittäin eri hoitoloihin.  

Muina aikoina päivystys tapahtuu Turussa yhteispäivystyksessä. Hammaslääkäripäivystys on tarkoitettu välttämätöntä kiireellistä hampaiden ja suun hoitoa tarvitseville. Hoitoon ottamisen kriteereitä ovat mm. voimakkaat hampaiston ja suun alueen särkytilat, äkilliset turvotukset ja tulehdukset sekä hampaiston, suun limakalvojen ja leukojen vammat ja tapaturmat. Myös hammas- ja suusairauksiin liittyvät yleisoireet (esim. kuumeilu) ja hammashoitotoimenpiteiden jälkeiset komplikaatiot (esim. verenvuoto) ovat selkeitä aiheita päivystysvastaanotolle hakeutumiselle. Potilaat, jotka eivät täytä päivystyshoidon kriteerejä, ohjataan hoitoon muualle. Esimerkiksi tavanomainen hampaan tai paikan lohkeaminen ei edellytä päivystyksenä toteutettavaa hoitoa.  

Lapset ja nuoret

Akselin suun terveydenhuolto kutsuu alle 18-vuotiaat vastaanotolle. Lasten ja nuorten kutsut noudattavat valtioneuvoston asetusta neuvolatoiminnasta, koulu- ja opiskeluterveydenhuollosta sekä lasten ja nuorten ehkäisevästä suun terveydenhuollosta. Ajallisen kutsun suuhygienistille saavat 1 -vuotiaat, 3 -vuotiaat ja 5 -vuotiaat, sekä 8- luokkalaiset ja 16-vuotiaat. Itsenäistä työtä tekevät hammashoitajat tarkastavat myös 1- ja 3-vuotiaita. Hammaslääkärin tarkastukseen kutsutaan 1-luokkalaiset ja (4)5 -luokkalaiset. Jokaiselle lapselle ja nuorelle laaditaan yksilöllinen hoitosuunnitelma, joka kattaa suun terveyden ylläpitämisen mm. karieksenhallintasuunnitelman avulla. Hoitokäyntien määrä määräytyy myös potilaan omahoidon toteuttamisen suoriutumisen perusteella.

Aikuiset

Aikuiset voivat varata ajan suuhygienistille tai hammaslääkärille ajanvarausnumerostamme. Yli 18-vuotiaat voivat varata ajan hammaskiven poistoon suuhygienistille myös sähköisesti kohdasta sähköinen ajanvaraus. Jokaiselle tarkastetulle ja tutkitulle asiakkaalle laaditaan hoitosuunnitelma, joka kattaa suun terveyden ylläpitämisen mm. karieksen ja iensairauksienhallintasuunnitelman avulla. Hoitokäyntien määrä määräytyy myös potilaan omahoidon toteuttamisen suoriutumisen perusteella.

Keskimääräiset odotusajat ei-kiireelliseen hoitoon näet tästä.

 

Oikomishoito

Lapset ja nuoret joilla todetaan oikomishoidon tarvetta, kutsutaan oikojalle. Oikomishoito tapahtuu Mynämäen hammashoitolassa. Kuljetus tapahtuu huoltajien toimesta. Huoltajilta pyydetään kirjallinen sitoumus hoitoon ennen oikomishoidon aloitusta. Oikomishoito on maksullista 1.1.2023 alkaen yli 18- vuotiaille.

Röntgen

Näin hoidat suun terveyttä

Suun ja hampaiden terveys vaikuttaa koko kehoon ja kokonaisterveyteen sekä elämänlaatuun. Huono suunterveys on riskitekijä monille sairauksille.  Voit lukea lisää asiasta täältä I Love Suu.

Asiakasmaksut

18-vuotta täyttäneiltä laskutetaan käynnit maksuluettelon mukaisesti. Peruuttamaton poisjäänti on maksullinen 15-vuotta täyttäneiltä.

Kuvantamispalvelut

Suurin osa suun terveydenhuollon tarvitsemista röntgenkuvauksista pystytään suorittamaan Akselin hammashoidon vastaanotoilla. Isommat kuvaukset (kuten opg-kuvaus) tehdään Turussa Varsinais-Suomen kuvantamiskeskuksessa. Näihin kuvauksiin tarvitset aina hammaslääkärin lähetteen.

 

 

Kysy lisää ja ota yhteyttä

Suun terveydenhuollon ajanvaraus

Puhelin: 02 447 7700

Avoinna: ma - pe klo 8.00 - 16.00 (peruutukset voi jättää vastaajaan 24h/vrk)

Kuulo- ja puhevammaisen asiakkaan tekstiviestipuhelin: 04573976651

Hammas-chat ma-pe 9-14 

 

Suun terveydenhuollon päivystys

Akselin hammashoitoloissa ma-pe klo 8.00-16.00

Puhelin: 02 447 7700, särkypuhelut mielellään klo 8.00-9.00

 

Yhteispäivystys Turussa

Iltaisin klo 16.00-18.30, viikonloppuisin ja arkipyhinä klo 8.30-11.00

Puhelin: 02 313 1564 

Muina aikoina virka-ajan ulkopuolella saa äkillisiin vaivoihin neuvontaa ja hoitoonohjausta T-sairaalan päivystyksen puhelinneuvonnasta 02 313 8800. 

 

 

Suun terveydenhuollon toimipaikat:

 

Maskun hammashoitola

Osoite: Ruutontie 2-4, 21250 Masku

 

Mynämäen hammashoitola

Osoite: Kuivelantie 10, 23100 Mynämäki  2.kerros

 

Nousiaisten hammashoitola

Osoite: Torikuja 8, 21270 Nousiainen

 

Varsinais-Suomen kuvantamiskeskus

Osoite: Turun yliopiston hammaslääketieteen laitos 2.krs, Lemminkäisenkatu 2, 20520 Turku

Puhelin: 02 313 3633

Avoinna ma - to 8 - 15.30, pe 8 - 15

Ajan voit varata myös sähköisesti täältä.

Kuvauksiin tarvitset aina hammaslääkärin lähetteen.

Vastaava hammaslääkäri

Päivi Antila

Puhelin: 044 435 7667

Sähköposti: [email protected]

Vastaava suuhygienisti

Laura Taalikka

Puhelin: 044 435 7788

Sähköposti: [email protected]

Varsinais-Suomen hyvinvointialue

https://www.varha.fi/

Kaikki hyvinvointialueen sähköpostit ovat muodossa etunimi.sukunimi[at]varha.fi.

  • Kuntien sote-palveluiden vaihde, p. 02 772 3111
  • Turun sote-palveluiden vaihde, p. 02 266 0000
  • Tyksin sairaalapalveluiden vaihde, p. 02 313 0000
  • Pelastuslaitoksen vaihde, p. 02 263 3111

Kirjaamo: [email protected]

Palautteet: varha.fi/palaute, varha.fi/respons, varha.fi/feedback