Jump to main content
Akseli terveyspalvelut

Ohjeita sairastuneelle

Päivitetty 9.8.2022

Testitulokseni oli positiivinen - mitä nyt?

Saat tiedon positiivisesta PCR-testituloksesta tekstiviestillä laboratoriosta (VSSHP). On tärkeää, että eristäydyt välittömästi tiedon saatuasi ja pysyttelet kotona. Tartunnanjäljityksemme on sinuun myöhemmin yhteydessä yleensä tekstiviestitse ja saat lisäohjeita.

Kotitestejä koskevat ohjeet löytyvät koronatestaus-sivulta.

Eristysaika on positiivisen PCR-testituloksen saaneella yleensä 5 vuorokautta oireiden alkamispäivän jälkeen JA kunnes olet ollut oireeton vähintään 2 vuorokautta. Oireettomalla henkilöllä eristysaika lasketaan testauspäivästä alkaen.

Ennen tartunnanjäljityksen yhteydenottoa:

Oireettomia lähikontakteja ei yleensä aseteta tartuntatautilääkärin määräämään karanteeniin. THL suosittelee samassa taloudessa asuville henkilöille kasvomaskin käyttöä julkisissa sisätiloissa ja liikennevälineissä, kun taloudessa on todettu koronatartunta.

Tartunnanjäljityksen yhteydenoton jälkeen

  • Jos sait linkin tälle sivulle tekstiviestillä tartunnanjäljityksestä, emme soita sinulle erikseen. Pysy eristyksessä vähintään tekstiviestissä ilmoitettuun päivään asti. Katso VSSHP:n ohje kotiinsa eristykseen määrätyille täältä.
  • Jos tarvitset todistuksen tartuntatautipäivärahan hakemista varten, eikä sitä ole vielä tehty, ota yhteyttä tartunnanjäljitykseen. Yhteystiedot löydät saamastasi tekstiviestistä.
  • Todistuksen voi hankkia myös esimerkiksi työterveyshuollosta. 28.2.2022 alkaen tartuntatautipäivärahan hakemista varten ei enää tarvita tartuntatautilääkärin tekemää eristysmääräystä, vaan sairauslomatodistus on riittävä. 
  • Mikäli oireesi jatkuvat eristysajan päätyttyä, pysy edelleen kotona. Ota yhteyttä tartunnanjäljitykseen tai työterveyshuoltoon, ellet ole työkykyinen. Yhteystiedot löydät saamastasi tekstiviestistä. Töihin tai kouluun voi palata, kun olet ollut vähintään 2 päivää oireeton. 
  • Ota yhteyttä tartunnanjäljitykseen myös koronaan joskus liittyvän laskimotukosriskin vuoksi, jos oireesi ovat vaikeat.