Jump to main content
Akseli terveyspalvelut

Ohjeita sairastuneelle

Päivitetty 15.3.2022

Testitulokseni oli positiivinen - mitä nyt?

Saat tiedon positiivisesta PCR-testituloksesta tekstiviestillä laboratoriosta (VSSHP). On tärkeää, että eristäydyt välittömästi tiedon saatuasi ja pysyttelet kotona. Tartunnanjäljityksemme on sinuun myöhemmin yhteydessä tekstiviestitse tai soittamalla ja saat lisäohjeita. Jäljityksessä on ajoittain viivettä, joten odota yhteydenottoa rauhassa.

Kotitestejä koskevat ohjeet löytyvät koronatestaus-sivulta.

Eristysaika on positiivisen PCR-testituloksen saaneella yleensä 5 vuorokautta oireiden alkamispäivän jälkeen JA kunnes olet ollut oireeton vähintään 2 vuorokautta. Oireettomalla henkilöllä eristysaika lasketaan testauspäivästä alkaen.

Ennen tartunnanjäljityksen yhteydenottoa:

Mikäli samassa taloudessa asuu henkilöitä, jotka eivät ole

  1. täysin rokotettuja (vähintään 2 rokoteannosta TAI 1 rokoteannos ja aiemmin sairastettu covid-19-infektio) tai
  2. sairastaneet covid-19-infektiota edeltävän 6 kk sisällä

suositellaan heille vähintään 5 vrk pituista omaehtoista karanteenia. 

Suosittelemme, että ilmoitat myös muille lähikontakteillesi, joita olet tavannut oireiden alkua edeltäneen 48 tunnin aikana, että he ovat saattaneet altistua koronavirukselle. Heitä ei kuitenkaan yleensä aseteta tartuntatautilääkärin määräämään karanteeniin.

Tartunnanjäljityksen yhteydenoton jälkeen

  • Jos sait linkin tälle sivulle tekstiviestillä tartunnanjäljityksestä, emme soita sinulle erikseen. Pysy eristyksessä vähintään tekstiviestissä ilmoitettuun päivään asti. Katso VSSHP:n ohje kotiinsa eristykseen määrätyille täältä.
  • Jos tarvitset todistuksen tartuntatautipäivärahan hakemista varten, eikä sitä ole vielä tehty, ota yhteyttä tartunnanjäljitykseen. Yhteystiedot löydät saamastasi tekstiviestistä.
  • Todistuksen voi hankkia myös esimerkiksi työterveyshuollosta. 28.2.2022 alkaen tartuntatautipäivärahan hakemista varten ei enää tarvita tartuntatautilääkärin tekemää eristysmääräystä, vaan sairauslomatodistus on riittävä. 
  • Mikäli oireesi jatkuvat eristysajan päätyttyä, pysy edelleen kotona. Ota yhteyttä tartunnanjäljitykseen tai työterveyshuoltoon, ellet ole työkykyinen. Yhteystiedot löydät saamastasi tekstiviestistä. Töihin tai kouluun voi palata, kun olet ollut vähintään 2 päivää oireeton. 
  • Ota yhteyttä tartunnanjäljitykseen myös koronaan joskus liittyvän laskimotukosriskin vuoksi, jos oireesi ovat vaikeat.