Jump to main content
Akseli terveyspalvelut

Koronarokotukset Akselissa

Sivu päivitetty viimeksi 3.10.2022. Lisätty tietoa syksyn 2022 tehosterokotteista ja päivitetty perussarjaa koskevia tietoja.

Akselissa rokotetaan kaikkia 5-11-vuotiaita lapsia ja kaikkia 12 vuotta täyttäneitä Maskun, Mynämäen ja Nousiaisten kuntalaisia. Suosittelemme koronarokotetta kaikille vakavan taudin välttämiseksi.

Rokotusajan varaaminen

Suosittelemme varaamaan rokotusajan sähköisesti verkkopankkitunnuksilla tai henkilökortilla Akselin sivuilta (sähköiset palvelut -> sähköinen ajanvaraus). Onnistuneesta sähköisestä ajanvarauksesta tulee puhelimeen vahvistusviesti.

Ajanvarauksen voi tehdä myös puhelimitse numerosta 02 6510 2114 (ma-ke klo 8-13). Puhelinajanvarauksessa käytetään takaisinsoittoa. Jos automaatti ilmoittaa arvioidun soittoajan, voi jäädä odottamaan soittoa terveyskeskuksesta. Huomioithan, että puheluita on ajoittain jonossa runsaasti, jolloin soittopyyntöön ei välttämättä vastata saman päivän aikana.

Muista rokotukseen tullessa:

 • ottaa mukaan henkilöllisyystodistus
 • käyttää rokotuksen aikana maskia
 • huolehtia riittävästä turvavälistä

Syksyn 2022 tehosterokotukset

THL suosittelee tehosteannosta syystalven 2022 aikana seuraaville ryhmille riippumatta aiemmin saatujen rokotusten tai sairastettujen tautien lukumäärästä:

 • 65 vuotta täyttäneet henkilöt
 • riskiryhmiin kuuluvat 18 vuotta täyttäneet
 • voimakkaasti immuunipuutteiset 12 vuotta täyttäneet
 • Erityisestä syystä muut 18 vuotta täyttäneet henkilöt, esimerkiksi matkan kohdemaan vaatimuksen vuoksi

Tehosteannoksena käytetään ensisijaisesti uusia varianttirokotteita (Comirnaty BA.1 tai Comirnaty BA.4-5). Tehosterokotteen voi ottaa, kun edellisestä rokotuksesta tai sairastetusta taudista on kulunut vähintään 3 kuukautta. Tehosterokote suositellaan otettavaksi vuoden loppuun mennessä samalla kertaa influenssarokotteen kanssa. Influenssarokotukset aloitetaan marraskuussa ja sähköinen ajanvaraus aukeaa myöhemmin lokakuussa. 

Perussarja (1.-4. rokoteannokset)

Perussarjan osalta aiemmin sairastettu covid-19-tauti vastaa yhtä rokoteannosta sekä rokotteiden lukumäärän että antovälin suhteen. 

Perussarjan rokotteina käytetään Pfizer-BioNtechin Comirnaty- tai Modernan Spikevax-rokotetta. Lisäksi saatavilla on syystalven 2022 aikana uusia Comirnaty BA.1- ja BA.4-5 -varianttirokotteita. < 30-vuotiailla miehillä ei käytetä Spikevax-rokotetta. 

Seuraaville ryhmille suositellaan KAHDEN rokotteen perussarjaa:

 • 12-17-vuotiaat henkilöt, jotka eivät kuulu riskiryhmiin

Ensimmäisen ja toisen rokotteen annosväli on 6-12 viikkoa.

Seuraaville ryhmille suositellaan KOLMEN rokoteannoksen perussarjaa:

 • 18-59-vuotiaat, jotka eivät kuulu riskiryhmiin
 • 12-17-vuotiaat riskiryhmiin kuuluvat
 • Erityisestä syystä muut 12-17-vuotiaat, esimerkiksi rokotustodistusta varten. Alle 18-vuotiaan EU-koronatodistus ei kuitenkaan toistaiseksi vanhene kahden rokotteen sarjan jälkeen.

Kolmas rokoteannos voidaan antaa

 • 18 vuotta täyttäneille riskiryhmiin kuuluville, kun toisesta rokoteannoksesta on kulunut 3-4 kuukautta
 • 18-59 vuotiaille, jotka eivät kuulu riskiryhmiin, kun toisesta rokoteannoksesta on kulunut 4-6 kuukautta.
 • 12-17-vuotiaille, kun toisesta rokoteannoksesta on kulunut 6 kuukautta. 

Seuraaville ryhmille suositellaan NELJÄN rokoteannoksen perussarjaa:

 • 60-64-vuotiaat, jotka eivät kuulu riskiryhmiin
 • Kaikki syystalven 2022 tehosteannoksen piiriin kuuluvat henkilöt (ks. ylempänä). Näillä henkilöillä kesken oleva (< 4 rokotusta) perussarja voidaan täydentää jo ennen syystalven 2022 tehosterokotuksia. 

Neljäs rokoteannos voidaan antaa, kun kolmannesta rokoteannoksesta on kulunut vähintään 3 kuukautta. 

Lasten (5-11 v.) rokotukset

Ajanvarauksen voi ensisijaisesti tehdä soteakseli.fi:n sähköisen asioinnin kautta. Kun varaatte aikaa sähköisesti tunnistautuneena, muistakaa varata aika lapsenne puolesta (puolesta asiointi). Muuten ajanvaraus tulee teille itsellenne.

Alle 18-vuotiaiden koronarokotustodistukset eivät jatkossa vanhene perusrokotussarjan jälkeen matkustuskäytössä. Matkustuskäyttöön tarkoitetut EU:n koronarokotustodistukset ovat jatkossa toistaiseksi voimassa alle 18-vuotiailla, jotka ovat saaneet koko perusrokotussarjan eli tyypillisesti kaksi rokoteannosta.

Lasten rokotusajan puhelinajanvarauksesta ei anneta aikoja yli 12-vuotiaille.

Lasten rokotusajan voi varata puhelimitse seuraavasti:

Maskun, Mynämäen ja Nousiaisten kuntalaiset

Puhelinajanvaraus maanantaina 5.12.2022 kello 12-13 numerosta 044 4357 511.

Lasten rokotusajat ja –paikat (5-11-vuotiaat)

Lasten rokotuspäivät ajanvarauksella

9.12 ja 16.12.2022 Maskun neuvolassa

Jos lapsi ei pysty tai halua päättää rokotuksestaan itse, rokottamiseen kysytään suostumusta huoltajilta. Jos lapsella on useampi kuin yksi huoltaja, suostumus rokotukseen tarvitaan heiltä kaikilta. Rokotusajalle tultaessa mukana on oltava täytetty ja allekirjoitettu THL:n rokotussuostumus.

Suostumus tarvitaan lapsen kaikilta huoltajilta. Ilman suostumuslomaketta rokotetta ei voida antaa.

Lapselle tulee kertoa rokotuksesta ja hänen mielipiteensä tulee selvittää, jos se on ikä ja kehitys huomioiden mahdollista.

Lisätietoja nuorten lasten rokotuksista löytyy THL:n sivuilta.

Alaikäisen rokotuksista päättäminen

Alaikäinen voi itse päättää koronarokotteen ottamisesta, jos rokotuksen antava terveydenhuollon ammattilainen katsoo, että hän ikänsä ja kehitystasonsa perusteella kykenee päättämään rokotuksestaan. Lapsen itsenäiselle päätöksenteolle ei ole laissa määritelty ikärajaa, ja siksi asia arvioidaan tapauskohtaisesti. 

Jos nuori ei ole kykenevä tai halukas päättämään rokotuksestaan itse, rokottamiseen kysytään suostumusta huoltajilta. Jos nuorella on useampi kuin yksi huoltaja, suostumus tarvitaan kaikilta huoltajilta. Tätä varten pyydämme täyttämään oheisen suostumuslomakkeen ja tulemaan sen kanssa rokotukseen.

Lisää tietoa nuorten koronarokotuksista: Usein kysyttyä lasten ja nuorten koronarokotuksista - Infektiotaudit ja rokotukset - THL

Kysy lisää ja ota yhteyttä

Koronarokotusten ajanvaraus

- kaikille 12 vuotta täyttäneille Maskun, Mynämäen ja Nousiaisten kuntalaisille

puh. 02 6510 2114

Avoinna arkisin maanantaista keskiviikkoon klo 8.00 alkaen.

Mikäli järjestelmä ilmoittaa että teille soitetaan takaisin, voitte sulkea puhelun ja jäädä odottamaan soittoa.

Ajan voi varata myös sähköisesti verkkopankkitunnuksilla Akselin sivuilta.

Tarkemmat ajanvarausohjeet löytyvät täältä.