Jump to main content
Akseli terveyspalvelut

Koronarokotukset Akselissa

Tälle sivulle on koottu uusimmat tiedot koronarokotuksista Perusturvakuntayhtymä Akselissa. Sivua päivitetään viikoittain. 

Akselissa rokotetaan kaikkia 5-11-vuotiaita lapsia ja kaikkia 12 vuotta täyttäneitä Maskun, Mynämäen ja Nousiaisten kuntalaisia. Suosittelemme koronarokotetta kaikille vakavan taudin välttämiseksi.

Varatulla koronarokotusajalla yli 12-vuotiaan on myös mahdollista ottaa samalla influenssarokote, mikäli näitä on vielä saatavilla.

Koronarokotukset viikolla 3

Rokotukset ilman ajanvarausta

Viikolla 3 ei järjestetä rokotuksia ilman ajanvarausta.

Nuorten ja lasten (5-11 v.) rokotukset

Ajanvarauksen voi tehdä soteakseli.fin sähköisen asioinnin kautta. Kun varaatte aikaa sähköisesti tunnistautuneena, muistakaa varata aika lapsenne puolesta (puolesta asiointi). Muuten ajanvaraus tulee teille itsellenne. Tietojärjestelmävirheen vuoksi puolesta asiointi ei ollut toiminnassa viikkojen 52-1 aikojen varauksen yhteydessä, mutta vika on nyt korjattu.

Lasten rokotusajan puhelinajanvarauksesta ei anneta aikoja yli 12-vuotiaille.

Lasten rokotusajan voi varata puhelimitse seuraavasti:

Maskun, Mynämäen ja Nousiaisten kuntalaiset

Puhelinajanvaraus maanantaina 17.1. klo 13-16 välillä numerosta 044 435 7753.

Lasten rokotusajat ja –paikat, alle 12-vuotiaat

5-11-vuotiaita neuvola- ja kouluikäisiä lapsia rokotetaan ainoastaan ajanvarauksella neuvoloiden toimipisteissä:

Maskun neuvola, Maskun terveyskeskus, Ruutontie 2-4, 21250 Masku, sisäänkäynti neuvolasiivestä

Mynämäen neuvola, Mynämäen terveyskeskus, Kuivelantie 10, 23100 Mynämäki, sisäänkäynti neuvolasiivestä

Rokotuspäivät viikolla 3:

Perjantai 21.1.2022.

Jos lapsi ei pysty tai halua päättää rokotuksestaan itse, rokottamiseen kysytään suostumusta huoltajilta. Jos lapsella on useampi kuin yksi huoltaja, suostumus rokotukseen tarvitaan heiltä kaikilta. Rokotusajalle tultaessa mukana on oltava täytetty ja allekirjoitettu THL:n rokotussuostumus.

Suostumus tarvitaan lapsen kaikilta huoltajilta. Ilman suostumuslomaketta rokotetta ei voida antaa.

Lapselle tulee kertoa rokotuksesta ja hänen mielipiteensä tulee selvittää, jos se on ikä ja kehitys huomioiden mahdollista.

Lisätietoja nuorten lasten rokotuksista löytyy THL:n sivuilta.

Tehosterokotteiden annosvälit

Rokotusten annosvälit ovat jälleen muuttuneet.

Ensimmäisen (1.) ja toisen (2.) rokotteen annosväli on nyt kuusi (6) viikkoa rokotteesta riippumatta.

60 vuotta täyttäneet sekä muut aiemmin määritellyt riskiryhmät voivat saada kolmannen rokoteannoksen, kun toisesta rokotuksesta on kulunut 3–4 kuukautta. Niille alle 60-vuotiaille, jotka eivät kuulu riskiryhmiin, kolmas rokoteannos annetaan 4–6 kuukauden kuluttua toisesta annoksesta. Huomaattehan, että annosväli tarkastetaan viimeistään rokotustilanteessa. Jos annosten välillä ei ole kulunut yllä mainittua aikaa, THL:n ohjeen noudattamiseksi teille ei voida antaa sillä kertaa rokotusta. 

Kolmannet rokotusannokset

Kolmannen koronarokotusajan voivat varata Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen linjausten mukaan seuraavat henkilöt (tarkentavia tietoja linkeissä):

 

  • Voimakkaasti immuunipuutteiset 12 vuotta täyttäneet ja sitä vanhemmat, joilla on kulunut vähintään kaksi (2) kuukautta toisesta annoksesta. 
  • Riskiryhmiin 1 ja 2 kuuluvat 18 vuotta täyttäneet ja sitä vanhemmat, joiden toisesta rokotuksesta on kulunut 3-4 kuukautta.
  • Kaikki 18 vuotta täyttäneet ja sitä vanhemmat, jotka ovat saaneet ensimmäiset rokotteet lyhyellä, alle kuuden viikon annosvälillä ja joiden toisesta annoksesta on kulunut 4-6 kuukautta.
  • kaikki 60 vuotta täyttäneet ja sitä vanhemmat, joiden toisesta rokotuksesta on kulunut 3-4 kuukautta.
  • laitoksissa ja hoivakodeissa asuvat 18 vuotta täyttäneet ja sitä vanhemmat, joiden toisesta rokotuksesta on kulunut 4-6 kuukautta.
  • Sosiaali- ja terveydenhoidon työntekijät, joiden toisesta rokotuksesta on kulunut 4-6 kuukautta.
  • Lisäksi kolmansia annoksia suositellaan kaikille yli 18-vuotiaille, joiden toisesta annoksesta on kulunut 4-6 kuukautta.

Aika 3. rokotukseen varataan ensisijaisesti sähköisesti. Mikäli ette saa aikaa sähköisesti varattua, voitte varata aikoja myös puhelimitse rokotusajanvarausnumerosta 02 6510 2114, joka on avoinna maanantaista torstaihin.

Rokotuksissa edetään riskiryhmät huomioiden ja vanhimmasta nuorimpiin edeten. Ikä ja altistavat sairaudet ovat merkittävimpiä vakavalle koronataudille altistavia tekijöitä.

Moderna-rokotteita suositellaan kolmanneksi rokotteeksi etenkin iäkkäille rokotesuojan tehostamiseksi useampia virusmuunnoksia vastaan.

Muista rokotukseen tullessa:

  • ottaa mukaan henkilöllisyystodistus
  • käyttää rokotuksen aikana maskia
  • huolehtia riittävästä turvavälistä

Neljännet koronarokotukset vakavasti immuunipuutteisille

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) suosittelee neljänsiä koronarokoteannoksia niille 12 vuotta täyttäneille, joiden immuunipuolustus on voimakkaasti heikentynyt. Tehosteannoksen voi antaa, kun kolmannesta annoksesta on kulunut 3–4 kuukautta.

Voimakkaasti immuunipuutteisilla vakavan taudin riski on muuta väestöä suurempi. Heillä neljäs rokoteannos toimii tehosteena, joka vastaa muun väestön kolmatta annosta. 

Neljäntenä rokoteannoksena immuunipuutteisille annetaan kokonainen annos Pfizer-BioNtechin Comirnatya tai Modernaa.

Moderna-rokotetta ei anneta alle 30-vuotiaille miehille

THL:n 7.10.2021 päivätyn ohjeen mukaan alle 30-vuotiaille miehille tarjotaan toistaiseksi ainoastaan Biontech-Pfizerin Comirnaty-rokotetta. Pohjoismaisen seurantatutkimuksen perusteella on mahdollista, että Modernan rokotetta saaneilla alle 30-vuotiailla miehillä on hieman kohonnut riski sivuvaikutuksena ilmenevään sydänlihastulehdukseen.

Jos alle 30-vuotias mies on saanut ensimmäisessä rokotusannoksessa Modernaa, tehosteannos vaihdetaan automaattisesti Biontech-Pfizerin rokotteeseen. Vaihtoa ei tarvitse erikseen pyytää.

THL ei aiemmin suositellut kolmatta rokoteannosta alle 30-vuotiaille miehille, joilla ei ole voimakasta immuunipuutosta. Selvitysten jälkeen THL on ohjeistanut, että alle 30-vuotiaat voivat ottaa kolmannen koronarokotteen, kunhan se on Pfizer-BioNtechin Comirnaty-rokotetta eikä Modernaa.

Rokotusajan varaaminen

Ajan rokotukseen voi varata sähköisesti verkkopankkitunnuksilla tai henkilökortilla Akselin sivuilta (sähköiset palvelut -> sähköinen ajanvaraus) tai arkisin ma – to puhelimitse numerosta 02 6510 2114. Puhelinajanvarauksessa käytetään takaisinsoittoa. Jos automaatti ilmoittaa arvioidun soittoajan, voi jäädä odottamaan soittoa terveyskeskuksesta. Onnistuneesta sähköisestä ajanvarauksesta tulee puhelimeen vahvistusviesti.

Yli 12-vuotiaiden lasten ja nuorten rokotukset

Covid-19-rokotteita tarjotaan kaikille yli 12-vuotiaille lapsille ja nuorille.

Alaikäinen voi itse päättää koronarokotteen ottamisesta, jos rokotuksen antava terveydenhuollon ammattilainen katsoo, että hän ikänsä ja kehitystasonsa perusteella kykenee päättämään rokotuksestaan. Lapsen itsenäiselle päätöksenteolle ei ole laissa määritelty ikärajaa, ja siksi asia arvioidaan tapauskohtaisesti. 

Jos nuori ei ole kykenevä tai halukas päättämään rokotuksestaan itse, rokottamiseen kysytään suostumusta huoltajilta. Jos nuorella on useampi kuin yksi huoltaja, suostumus tarvitaan kaikilta huoltajilta. Tätä varten pyydämme täyttämään oheisen suostumuslomakkeen ja tulemaan sen kanssa rokotukseen.

Lisää tietoa nuorten koronarokotuksista: Usein kysyttyä lasten ja nuorten koronarokotuksista - Infektiotaudit ja rokotukset - THL

Kysy lisää ja ota yhteyttä

Koronarokotusten ajanvaraus

- kaikille 12 vuotta täyttäneille Maskun, Mynämäen ja Nousiaisten kuntalaisille

puh. 02 6510 2114

Avoinna arkisin maanantaista keskiviikkoon klo 8.00 alkaen.

Mikäli järjestelmä ilmoittaa että teille soitetaan takaisin, voitte sulkea puhelun ja jäädä odottamaan soittoa.

Ajan voi varata myös sähköisesti verkkopankkitunnuksilla Akselin sivuilta.

Tarkemmat ajanvarausohjeet löytyvät täältä.