Jump to main content
Akseli terveyspalvelut

Alkoholi

Alkoholin terveyshaittoja

 

Mieliala:

Alkoholi voi aiheuttaa tai pahentaa masennusta. Alkoholin käytön jälkeen mielihyvää tuottavien välittäjäaineiden pitoisuudet voivat olla normaalia alempana ja tämä voi aiheuttaa alakuloisen olon ilman suurempaa syytä. Alkoholi myös vääristää tunteita.

Muisti:

Alkoholi vaikuttaa merkittävällä tavalla aivojen toimintaan ja muistiin, koska alkoholin vaikutuksen alaisena aivot eivät työskentele niin tehokkaasti ja aktiivisesti kuin päihteettöminä.

Uni:

Alkoholi vaikuttaan uneen jo hyvin pienet annokset heikentäen unen laatua ja rakennetta muun muassa vähentämällä REM- eli ”unennäkö”-unen määrää. 

Painonhallinta:

Alkoholi voi vaikuttaa merkittävällä tavalla kehonkoontumukseen ja painon hallintaan. Alkoholi sisältää huomattavan paljon energiaa (7 kcal grammaa kohden) eikä elimistö pysty hyötykäyttämään alkoholista saatavaa energiaa millään tavalla. Monet alkoholijuomat sisältävät huomattavia määriä sokeria ja juoman energiamäärä voi olla jopa korkeampi kuin limsoissa. Alkoholi vaikuttaa lisäksi veren sokeritasapainoon ja verensokerin ollessa matalalla sortuu helpommin syömään epäterveellisesti ja enemmän kuin olisi tarpeen.

Linkit testeihin ja avun hakemiseen:

http://www.vsshp.fi/fi/hoito-ja-tutkimukset/terveys/Sivut/Alkoholi.aspx