Jump to main content
Lapsiperheet ja nuoret

Seksuaalinen väkivalta

Seksuaaliväkivalta on seksuaalisia tekoja ilman toisen suostumusta. Seksuaalinen itsemääräämisoikeus kuuluu jokaisen ihmisoikeuksiin ja sen rikkominen on rikos.

 

Seksuaalista väkivaltaa on hyvin monenlaista mm. seksiin painostaminen uhkailemalla, ahdistava koskettelu ja raiskaus tai raiskausyritys. Tällaiset tilanteet aiheuttavat uhrille aina traumoja.

 

Jos olet joutunut raiskauksen uhriksi, et todennäköisesti halua puhua asiasta. Tästä huolimatta on tärkeää, että hakeudut avun piiriin mahdollisimman nopeasti.

Jos olet joutunut raiskauksen uhriksi, toimi seuraavasti:

  1. Älä käy suihkussa tai vaihda vaatteita, koska rikoksentekijästä on mahdollisesti voinut jäädä jälkiä, jotka voivat  olla todisteita rikoksen selvittämiselle.
  2. Mene lääkäriin, vaikka sinulla ei ole näkyviä vammoja. Ota yhteyttä ensiapupäivystykseen. Siellä sinut tutkitaan, vaikka vielä et olisi tehnyt rikosilmoitusta poliisille.
  3. Ota yhteys poliisiin

Älä jää yksin! Sinulla on oikeus vaatia apua ja saada sitä. Älä yritä unohtaa tapahtunutta. On tärkeää käydä läpi tapahtunut tilanne ja siihen liittyvät tunteet.