Jump to main content
Lapsiperheet ja nuoret

Raskauden ehkäisy

Perhesuunnitteluneuvolassa raskauden ehkäisy suunnitellaan yksilöllisesti huomioiden asiakkaan toiveet ja terveydentila.

 

Neuvolassa aloitettavia ehkäisymenetelmiä ovat

  • Yhdistelmäpillerit tai minipillerit

  • Ehkäisyrengas tai –laastari

  • Kupari- tai hormonikierukka

  • Ehkäisykapseli

  • Injektio

  • Sterilisaatio

Alle 20-vuotiaille tarjotaan vuodeksi ilmaiset ehkäisypillerit ja synnyttäneillä 9 kuukauden ajaksi rajatulla tuotevalikolla.

Ehkäisy unohtui  

Vahinkoja sattuu ja joskus voi käydä niin, että ehkäisy on syystä tai toisesta unohtunut. Tällaisissa tilanteissa sinun tulisi katsoa ohjeet ehkäisyvalmisteen pakkausselosteesta  tai kysyä neuvoa lääkäriltä, terveydenhoitajalta tai apteekista. Jos ehkäisy on unohtunut ja seuraavia kuukautisia ei tule, tulisi sinun tehdä raskaustesti.

 

Jälkiehkäisy 

Tarvitaan tilanteissa, joissa ehkäisy on pettänyt tai yhdynnässä ollaan oltu ilman ehkäisyä. Jälkiehkäisy otetaan pillerinä, joka estää tai siirtää munasolun irtoamista. Se ei kuitenkaan keskeytä jo alkanutta raskautta. Pilleri tulisi ottaa mahdollisimman pian suojaamattomasta yhdynnästä, jotta sen teho olisi mahdollisimman hyvä. Se tulee ottaa viimeistään viiden vuorokauden kuluttua yhdynnästä. Jälkiehkäisyn saa apteekista ilman reseptiä ja sen hinta on noin 15-20 euroa. Valmisteella ei ole ikärajoitusta.

 

Ei - toivottu raskaus 

Voit ottaa yhteyttä perhesuunnitteluneuvolaan, jos ei-toivottu raskaus yllättää.  Raskauden keskeytyksen harkitseminen on aina kriisi ja päätöksenteko voi olla vaikeaa. Neuvolassa voimme keskustella luottamuksellisesti eri vaihtoehdoista. Päätös keskeytyksestä on pääosin naisen vastuulla, mutta olisi hyvä, jos kumppanikin tulisi vastaanotolle.

Jos olet alaikäinen, ei huoltajiin oteta yhteyttä, ellet itse  niin halua.

Lähetteen raskaudenkeskeytykseen saat perhesuunnitteluneuvolan lääkäriltä.