Jump to main content
Lapsiperheet ja nuoret

Raskauden ehkäisy

Perhesuunnitteluneuvolassa raskauden ehkäisy suunnitellaan yksilöllisesti huomioiden asiakkaan toiveet ja terveydentila.

 

Neuvolassa aloitettavia ehkäisymenetelmiä ovat

  • Yhdistelmäpillerit tai minipillerit

  • Ehkäisyrengas tai –laastari

  • Kupari- tai hormonikierukka

  • Ehkäisykapseli

  • Injektio

  • Sterilisaatio

Maksuttoman ehkäisyn kokeilu käynnistyy kunnassamme 1.11.2022 

Kuntamme osallistuu Varsinais-Suomen tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskushankkeen maksuttoman ehkäisyn kokeiluun ja sen myötä alle 25-vuotiaille mahdollistuu maksuton ehkäisy vuoden 2023 loppuun.   

Kokeilu käynnistyy 1.11 ja se kattaa kaikki ehkäisyvälineet, kuten ehkäisypillerit, kapselit, kierukat, laastarit, renkaat ja kondomit. Kokeilun myötä maksuttomia ovat vain raskauden ehkäisyyn käytettävät valmisteet. Sairauden hoitoon käytettynä valmisteet eivät tämän kokeilun puitteissa ole maksuttomia, esimerkiksi voimakkaisiin kuukautiskipuihin määrätyt valmisteet.  

Ehkäisyvalmisteiden käytölle ei ole asetettu alaikärajaa, vaan niiden käyttöä harkitaan aina yksilökohtaisesti. Niiden käytössä on aina silti erityisen tärkeää muistaa myös muu ehkäisyyn, seksitauteihin ja seksuaaliterveyden edistämiseen liittyvä käyttäytyminen ja hyvinvointi.  

Näistä voi ja kannattaa aina jutella kotona yhdessä aikuisen kanssa. Jos haluat varata ajan ehkäisyyn liittyen, ota yhteyttä omaan koulu-, opiskeluterveydenhuollon tai perhesuunnitteluneuvolan terveydenhoitajaan.

Ajanvaraus koulu- ja opiskeluterveydenhuoltoon: puhelimitse, wilman kautta tai avovastaanotolla

Ajanvaraus perhesuunnitteluneuvolaan: puhelimitse tai sähköisellä ajanvarauksella

Pelkkä valmisteen nouto sovittava aina puhelimitse (koskee niitä, joilla on jo ehkäisyvalmiste käytössä).

Palvelumme saattavat alkuun ruuhkautua.

Lisäksi PTKY Akselissa tarjotaan maksuton ehkäisy synnyttäneille 9 kuukauden ajaksi rajatulla tuotevalikolla.

 

Ehkäisy unohtui  

Vahinkoja sattuu ja joskus voi käydä niin, että ehkäisy on syystä tai toisesta unohtunut. Tällaisissa tilanteissa sinun tulisi katsoa ohjeet ehkäisyvalmisteen pakkausselosteesta  tai kysyä neuvoa lääkäriltä, terveydenhoitajalta tai apteekista. Jos ehkäisy on unohtunut ja seuraavia kuukautisia ei tule, tulisi sinun tehdä raskaustesti.

 

Jälkiehkäisy 

Tarvitaan tilanteissa, joissa ehkäisy on pettänyt tai yhdynnässä ollaan oltu ilman ehkäisyä. Jälkiehkäisy otetaan pillerinä, joka estää tai siirtää munasolun irtoamista. Se ei kuitenkaan keskeytä jo alkanutta raskautta. Pilleri tulisi ottaa mahdollisimman pian suojaamattomasta yhdynnästä, jotta sen teho olisi mahdollisimman hyvä. Se tulee ottaa viimeistään viiden vuorokauden kuluttua yhdynnästä. Jälkiehkäisyn saa apteekista ilman reseptiä ja sen hinta on noin 15-20 euroa. Valmisteella ei ole ikärajoitusta.

 

Ei - toivottu raskaus 

Voit ottaa yhteyttä perhesuunnitteluneuvolaan, jos ei-toivottu raskaus yllättää.  Raskauden keskeytyksen harkitseminen on aina kriisi ja päätöksenteko voi olla vaikeaa. Neuvolassa voimme keskustella luottamuksellisesti eri vaihtoehdoista. Päätös keskeytyksestä on pääosin naisen vastuulla, mutta olisi hyvä, jos kumppanikin tulisi vastaanotolle.

Jos olet alaikäinen, ei huoltajiin oteta yhteyttä, ellet itse  niin halua.

Lähetteen raskaudenkeskeytykseen saat perhesuunnitteluneuvolan lääkäriltä.