Jump to main content
Lapsiperheet ja nuoret

Perhevalmennus

Moniammatillinen perhevalmennus on tarkoitettu ensimmäistä lasta odottavalle (myös perheille, joissa toinen vanhemmista on tulossa ensimmäistä kertaa vanhemmaksi) / ensimmäisen lapsen saaneelle perheelle.

 

Perhevalmennukseen saatte kutsun äitiysneuvolan kautta.  Synnytyksen jälkeisiin perhevalmennuksiin perheelle tulee kutsu ryhmien vetäjien toimesta.

 

TERVETULOA SÄHKÖISEEN PERHEVALMENNUKSEEN!

Poikkeavien olosuhteiden vuoksi tarjoamme teille mahdollisuuden tutustua virtuaalisesti tavallista perhevalmennustamme vastaaviin teemoihin kotisohvalta käsin.

Odotusaika

”Puolison läsnäolo ja myötätunto ovat tärkeitä raskauden eri vaiheissa ”

https://www.terveyskyla.fi/naistalo/raskaus-ja-synnytys/isän-puolison-rooli

Suun terveydenhuollosta

Sikiön suun terveys:

https://www.hammaslaakariliitto.fi/fi/suunterveys/suunterveys-eri-ikakausina/raskaus-ja-suunterveys/sikion-suunterveys#.YEDIbHduKUk

Odottavan äidin suun terveys:

https://www.hammaslaakariliitto.fi/fi/suunterveys/suunterveys-eri-ikakausina/raskaus-ja-suunterveys/odottavan-aidin-suunterveys#.YEDIl3duKUk

Loppuraskaus

Raskauden edetessä odottajan kehossa tapahtuvat muutokset saattavat aiheuttaa oireita. Teidän on hyvä käydä lukemassa mahdollisista oireista ja niiden hoidosta

https://www.terveyskyla.fi/naistalo/raskaus-ja-synnytys/raskauden-tuomat-muutokset-ja-yleiset-huolenaiheet

Teidän olisi hyvä  tietää myös näistä

https://www.terveyskyla.fi/naistalo/raskaus-ja-synnytys/raskausajan-ongelmat/pre-eklampsia-aiemmin-toksemia-tai-raskausmyrkytys

https://www.terveyskyla.fi/naistalo/raskaus-ja-synnytys/raskausajan-ongelmat/raskaushepatoosi-eli-hepatogestoosi

Synnytys

Normaali raskaus kestää 37–42 raskausviikkoa. Synnytys käynnistyy useimmiten itsestään näillä viikoilla supistuksilla tai lapsivedenmenolla. Käykää tutustumassa, milloin on aika lähteä sairaalaan. Voitte tutustua millä tavoin voitte itse valmistautua synnytykseen ja millä tavoin kipua voi hallita synnytyksen eri vaiheissa. Joskus raskauden tai synnytyksen aikana tulee vastaan tilanteita, joissa synnytys ei etene luonnollisesti, vaan vauvan tai äidin terveydentilan vuoksi tarvitaan lääketieteellisiä toimenpiteitä.

https://www.terveyskyla.fi/naistalo/raskaus-ja-synnytys/synnytys

  • Synnytyksen spontaani käynnistyminen
  • Lapsivedenmeno
  • Synnytykseen valmistautuminen ja synnytys
  • Kivunlievitys
  • Synnytyksen käynnistäminen
  • Synnytystapa- alatie vai keisarinleikkaus
  • erityistilanteet synnytyksessä

Teidän on mahdollisuus tutustua Tyks synnytyssairaalaanne virtuaalisesti:

https://dreambroker.com/channel/0d7lamt5/ctpamtnv Synnytyksen käynnistyminen

https://dreambroker.com/channel/0d7lamt5/fxkuc9sc Synnyttämään tuleminen

http://360.vsshp.fi/tykssynnytysosasto/

Synnytyksen jälkeinen vauvaperheen arki

Synnytyksestä toipuminen alkaa heti synnytyksen jälkeen. Toipuminen on aina yksilöllistä. Liikkumisen voi aloittaa heti synnytyksen jälkeen oman voinnin mukaan. Äidin mieliala herkistyy jo raskausaikana, jotta äiti on vastaanottavainen vastasyntyneen viesteille.

Vauvan synnyttyä parisuhde muuttuu, antakaa uusien roolien opettelulle aikaa, huomioikaa toisianne. Lapsivuodeajallakin on huomioitava uuden raskauden mahdollisuus ja huolehtia raskauden ehkäisystä.

https://www.terveyskyla.fi/naistalo/raskaus-ja-synnytys/synnytyksestä-toipuminen

https://www.terveyskyla.fi/naistalo/raskaus-ja-synnytys/vastasyntynyt/vauvan-perushoito

https://www.terveyskyla.fi/naistalo/raskaus-ja-synnytys/imetys

http://www.vsshp.fi/fi/toimipaikat/tyks/to7/Documents/Ensipaivat_vauvan_kanssa-potilasohje_DIGI.pdf

Riittävän hyvä varhainen vuorovaikutus sisältää pysyviä ihmissuhteita ja tavallisen lapsiperheen arjen, jossa toistuvissa ja tutuissa rutiineissa huolehditaan lapsen perustarpeista (ruoka, uni, puhtaus, ulkoilu) ja jossa osoitetaan hellyyttä ja rakkautta sekä asetetaan turvallisia rajoja lapselle. Riittävän hyvä varhainen vuorovaikutus, on oivallinen perusta varhaisvuosien hyvälle kasvulle. 

Lisää tietoa aiheesta löydät alla olevista linkeistä:

https://www.mll.fi/vanhemmille/tietoa-lapsiperheen-elamasta/vanhemmuus-ja-kasvatus/lapsen-ja-vanhemman-varhainen-vuorovaikutus/

https://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=kot00302&p_hakusana=varhainen%20vuorovaikutus

https://www.terveyskyla.fi/naistalo/raskaus-ja-synnytys/synnytyksestä-toipuminen/mieliala-synnytyksen-jälkeen 

Neuvolan lukuvinkit Perheen kirjavinkit on Vaski-kirjastojen yhteistyönä tehty kokoelma kirjoista, joita neuvolaikäisten vanhemmat voivat lukea itselleen tai lapselleen. 

Aihealueina mm. vauva-asiaa, vanhempien jaksaminen, tutista luopuminen ja potalle harjoitteleminen. Vaski-verkkokirjastoon pääset linkistä, josta voit kätevästi katsoa saatavuustilanteen sekä tehdä varauksia (kirjautuneena) Perheen kirjavinkit Vaski-verkkokirjastossa.

 

Mikäli kaipaatte lisätietoa jostakin teemasta tai jokin asia tulevassa synnytyksessä askarruttaa teitä, älkää epäröikö kääntyä oman terveydenhoitajanne tai neuvolan perhetyöntekijä Annin puoleen. Iloista odotusaikaa koko perheellenne!