Jump to main content
Akseli section image

Tiedote koronavirustilanteen toimenpiteistä Akselissa 14.5.2020

14.5.2020

Osaa Akselin toiminnasta palautetaan tavallisempaan päiväjärjestykseen uusimpien ohjeistusten puitteissa. Tämä tarkoittaa kiireettömien aikojen antamista, vierailukieltojen lieventämistä ja kuntouttavan työtoiminnan jatkumista.

Yli 70-vuotiaita ja riskiryhmiin kuuluvia suositellaan yhä välttämään tarpeettomia vierailuja ja asiointia.

Kiireettömiä lääkärin vastaanottoaikoja annetaan, mutta kaikissa terveyteen liittyvissä asioissa pitää ottaa yhteyttä puhelimitse ennen käyntiä. Jos asian voi hoitaa etävastaanotolla tai puhelimitse, niin kannattaa tehdä. Ajanvarausnumeromme ovat 02 447 7500 ja 02 447 7600.

Muille kuin Maskun terveyskeskuksen hengitystieoireisten vastaanotoille ei pidä mennä pienessäkään flunssassa, vaan oireista pitää ilmoittaa soittamalla ennen sovittua aikaa.

Akselin alueen kauppojen, apteekkien, seurakuntien ja vapaaehtoisten tarjoama apu riskiryhmään kuuluville jatkuu. Katso tarjolla olevan avun listaus täältä: https://www.soteakseli.fi/ikaihmiset/avustavat-palvelut-korona-aikana

Myös Akselin neuvontapuhelin 70 vuotta täyttäneille jatkaa päivystystä arkisin klo 9 – 15 numerossa 050 576 0908.

Koronavirusepäilyjen hoito Akselissa

Kaikkien Akselin alueen kuntien (Masku, Mynämäki, Nousiainen) hengitystieinfektiopotilaiden vastaanotot jatkuvat virka-aikana edelleen Maskun terveyskeskuksessa (Ruutontie 2-4, 21250 Masku). Pyydämme tälle vastaanotolle tulevia kiinnittämään huomiota opasteisiin, jotka ohjaavat erilliselle sisäänkäynnille. Terveyskeskuksen pääsisäänkäynti ja pääaulan odotustilat on toistaiseksi tarkoitettu potilaille joilla ei ole hengitystieinfektion oireita.

Toivomme myös että kaikille vastaanotoille tulisi vain potilas itse mikäli ikä ja vointi sen sallii. Jos potilas tarvitsee saattajan, pyydämme että saattajana olisi vain yksi henkilö.

Vastaanotolle varataan aika soittamalla terveyskeskuksen ajanvarausnumeroihin:

02 447 7500

02 447 7600

Jos sinulla on vakavia oireita ja sinulla on syytä epäillä koronavirustartuntaa, valitse soittaessasi numero 3.

Jos oireesi ovat lieviä ja yleisvointisi on hyvä, arvioi ensin oloasi osoitteessa https://www.omaolo.fi/. Mahdollisuuksien mukaan lepää kotona ja vältä kanssakäymistä muiden kanssa kunnes olet täysin oireeton. Älä mene töihin, kouluun tai päivähoitoon lievässäkään flunssassa.

Muut terveydenhuollon järjestelyt Akselissa

Päivystysvastaanotot jatkuvat sekä Maskun että Mynämäen terveyskeskuksissa virka-aikana. Myös laboratoriot jatkavat toimintaansa.

Akselissa on korvattu lääkärien ja fysioterapeuttien vastaanottokäyntejä etävastaanotoilla. Kuntaliitto on ohjeistanut, että myös etävastaanotoista perittäisiin käyntimaksuja. Akselin yhtymähallituksen päätöksen mukaan lääkärien ja fysioterapeuttien etävastaanotoista peritään maksu 1.5.2020 alkaen. Kaikki Akselin asiakasmaksut näet täältä.

Kaikki varatut ajat ovat voimassa. Jos aikasi joudutaan peruuttamaan, sinuun ollaan yhteydessä.

Asumispalveluyksiköt, vanhainkodit ja osastot

Yksiköiden sisätiloihin ei ole mahdollista mennä vierailulle.

On kuitenkin mahdollista sopia turvaväliä noudattava tapaaminen yksiköiden ulkotiloihin. Katso lisätietoja täältä.

Omaiseen voi myös olla yhteydessä puhelimitse. Näet Akselin yksiköiden puhelinnumerot täältä.

Ulkopuolisten vierailut vuodeosastolla on kielletty. Kriittisesti sairaiden, lasten ja saattohoidossa olevien läheisten vierailut arvioidaan yhä tapauskohtaisesti.

Kuntayhtymän muu toiminta

Koivikkokujan toimintakeskus aukeaa jälleen 1.6.2020, ensiksi kotona asuville työtoiminnan asiakkaille.

Kuntouttavan työtoiminnan järjestäminen kuntien työpisteissä on myös käynnistetty uudelleen yhdessä Akselin jäsenkuntien kanssa.

Avoneuvoloiden vastaanotot, Lemun aikuisvastaanotto ja ikäihmisten päivätoiminta on yhä keskeytetty.

Kotikäyntejä asiakkaiden tehdään edelleen normaalia vähemmän ja sopivissa tilanteissa hyödynnetään etäyhteyksiä. Kotihoidon työntekijät käyttävät kasvosuojaimia vieraillessaan.

Akseli on keskeyttänyt maksamattomien laskujen perinnän kolmeksi kuukaudeksi ajalla 25.4. - 25.7.2020. Tämä tarkoittaa sitä etteivät erääntyneet laskut siirry Akselin perintätoimeksiantoja hoitavalle Intrum oy:lle. Uuden eräpäivän tai maksusuunnitelman voi sopia olemalla yhteydessä Akselin laskutukseen. Akselissa oli tarkoitus siirtyä paperittomaan laskutukseen 1.4.2020 alkaen. Epidemian vuoksi tätä ei toistaiseksi toteuteta.

Lasten ja nuorten auttava puhelin lopettaa 14.5.2020, kun koulujen oppilashuolto palaa tavalliseen työjärjestykseensä koulujen auetessa. Mieltä painavissa asioissa voi jälleen kääntyä koulukuraattorin tai koulupsykologin puoleen.

Perhesuunnitteluneuvolan neuvontapuhelin nuorille päivystää kuitenkin toukokuun ajan perjantaisin klo 9 – 11 numerossa:

044 435 7735

Yleiset ohjeet epidemian aikana

Pese kätesi säännöllisesti. Huolehdi hyvästä hygieniasta myös yskiessäsi tai aivastaessasi. Vältä tarpeetonta matkustelua ja läheistä kanssakäymistä muiden ihmisten kanssa. Jos olet saanut tartunnan, saatat levittää tautia jo ennen ensimmäistäkään oiretta.

Turvavälin pitäminen muihin on sekin välittämistä.