Jump to main content
Akseli section image

Koronarokotukset viikolla 47

19.11.2021

Akselissa rokotetaan kaikkia 12 vuotta täyttäneitä Maskun, Mynämäen ja Nousiaisten kuntalaisia. Suosittelemme koronarokotetta kaikille vakavan taudin välttämiseksi.

Tehosterokotteiden annosvälit

Rokotusten annosvälit ovat muuttuneet.

Pfizer-BioNtech Comirnatyn 1. ja 2. rokotteen annosväli on nyt vähintään kolme (3) viikkoa. Modernan rokotteen 1. ja 2. annoksen väli on nyt lyhimmillään neljä (4) viikkoa.

Toista annosta voi siis aikaistaa käytetystä rokotteesta riippuen kun ensimmäisestä annoksesta on kulunut vähintään kolme viikkoa (Pfizer) tai neljä viikkoa (Moderna).

Toisen ja kolmannen rokotteen väli on nyt lyhimmillään viisi (5) kuukautta.

Kolmannet rokotusannokset

Kolmannen koronarokotusajan voivat varata Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen linjausten mukaan seuraavat henkilöt (tarkentavia tietoja linkeissä):

  • Voimakkaasti immuunipuutteiset, joilla on kulunut vähintään kaksi (2) kuukautta toisesta annoksesta. 
  • Riskiryhmiin 1 ja 2 kuuluvat, joilla on kulunut vähintään viisi (5) kuukautta toisesta annoksesta.
  • Kaikki yli 60-vuotiaat, joilla on kulunut vähintään viisi (5) kuukautta toisesta annoksesta.
  • Kaikki jotka ovat saaneet ensimmäiset rokotteet lyhyellä, alle kuuden viikon annosvälillä ja joiden toisesta annoksesta on kulunut vähintään viisi (5) kuukautta.

Esimerkkejä:

Yli 60-vuotias, joka on saanut toisen rokotteen kesäkuussa 2021, voi varata ajan kolmannelle rokotteelle marraskuussa 2021.

Dialyysihoitoa saava henkilö, joka on saanut toisen rokotteen kesäkuussa 2021, voi varata ajan kolmannelle rokotteelle jo nyt, koska hänet lasketaan voimakkaasti immuunipuutteiseksi.

Ajan 3. rokotukseen voi varata sähköisesti. Riskiryhmiin kuuluvat voivat toistaiseksi varata ajan kolmatta rokotusannosta varten vain puhelimitse (puh. 02 6510 2114). Puhelinkeskustelussa tarkistetaan riskiryhmään kuuluminen. Ohjeistuksen muuttumisesta ilmoitetaan tulevissa tiedotteissa.

Aikoja kolmansiin rokotuksiin avataan mahdollisuuksien mukaan. Ensimmäisten ja toisten rokotusannosten saajat ovat rokotuksissa etusijalla.

Kuntayhtymässä aloitetaan soittokierrokset kaikille yli 80-vuotiaille, joissa heille tarjotaan aikaa kolmanteen koronarokotukseen. Kolmannen koronarokotuksen yhteydessä voi saada myös influenssarokotuksen, mikäli on oikeutettu maksuttomaan rokotukseen.

Muista:

  • ota mukaan henkilöllisyystodistus
  • käyttää rokotuksen aikana maskia
  • huolehtia riittävästä turvavälistä

Koronapassi

Jos tiedätte tarvitsevanne koronapassia, tarkistakaa hyvissä ajoin onko todistuksenne saatavilla Omakannasta. Mikäli olette käyneet rokotuksessa mutta todistusta ei näy, ottakaa yhteyttä terveyskeskukseen numeroon 02 447 7500. Omakannasta saatavaa todistusta voi näyttää mm. kännykän ruudulta, kun koronapassia kysytään.

Rokotuskirjausten korjauksia tehdään mahdollisuuksien mukaan. Tietojen siirto ja todistukseksi muodostuminen Omakannassa vie kuitenkin aikansa. Saman päivän tai huomisen aikana todistus ei todennäköisesti valmistu.

Mikäli teillä ei ole mahdollisuutta käyttää Omakantaa, voitte saada paperisen todistuksen terveyskeskuksesta. Voitte pyytää tulostetta ajanvarausnumerosta 02 447 7500 tai terveyskeskusten neuvonnasta. Paperitulosteen voi saada viiden (5) arkipäivän kuluttua rokotuksesta. Todistuksen voi myös pyytää kotiin postitse.

Paperitulostetta voi pyytää myös omaisen puolesta, jos pyytäjä on merkitty omaisen potilastietoihin asianhoitajaksi.

Mikäli teillä on mahdollisuus käyttää Omakantaa, mutta ei keinoa tulostaa paperista versiota, toivomme että käytätte tarvittaessa sähköistä versiota tai pyydätte apua esimerkiksi sukulaiselta. Todistusten tulostus terveyskeskuksesta on ensisijaisesti tarkoitettu niille, jotka eivät voi käyttää Omakantaa.

Moderna-rokotetta ei anneta alle 30-vuotiaille miehille

THL:n 7.10. päivätyn ohjeen mukaan alle 30-vuotiaille miehille tarjotaan toistaiseksi ainoastaan Biontech-Pfizerin Comirnaty-rokotetta. Pohjoismaisen seurantatutkimuksen perusteella on mahdollista, että Modernan rokotetta saaneilla alle 30-vuotiailla miehillä on hieman kohonnut riski sivuvaikutuksena ilmenevään sydänlihastulehdukseen.

Jos alle 30-vuotias mies on saanut ensimmäisessä rokotusannoksessa Modernaa, tehosteannos vaihdetaan automaattisesti Biontech-Pfizerin rokotteeseen. Vaihtoa ei tarvitse erikseen pyytää.

THL ei myöskään toistaiseksi suosittele kolmatta rokoteannosta alle 30-vuotiaille miehille, joilla ei ole voimakasta immuunipuutosta. Kolmannen rokotusannoksen mahdollisia harvinaisia sivuvaikutuksia tutkitaan.

Suositus ei koske henkilöitä, jotka lukeutuvat voimakkaasti immuunipuutteisten ryhmiin. Alle 30-vuotiaat miehet, joilla on todettu vakava immuunipuutos, voivat siis tarvittaessa ottaa kolmannen rokotusannoksen jo nyt. Modernan rokotetta ei käytetä kolmannen annoksen antamisessa.

Rokotusajan varaaminen

Ajan rokotukseen voi varata sähköisesti henkilökohtaisilla verkkopankkitunnuksilla Akselin sivuilta (sähköiset palvelut -> sähköinen ajanvaraus) tai arkisin ma – to puhelimitse numerosta 02 6510 2114. Puhelinajanvarauksessa käytetään takaisinsoittoa. Jos automaatti ilmoittaa arvioidun soittoajan, voi jäädä odottamaan soittoa terveyskeskuksesta. Onnistuneesta sähköisestä ajanvarauksesta tulee puhelimeen vahvistusviesti.

Lasten ja nuorten rokotukset

Covid-19-rokotteita tarjotaan kaikille yli 12-vuotiaille lapsille ja nuorille.

Toinen rokotuskierros on aloitettu Akselin alueen kouluissa. Ensimmäisen annoksen voi hakea terveyskeskuksesta, jos sitä ei ole vielä saanut.

Alaikäinen voi itse päättää koronarokotteen ottamisesta, jos rokotuksen antava terveydenhuollon ammattilainen katsoo, että hän ikänsä ja kehitystasonsa perusteella kykenee päättämään rokotuksestaan. Lapsen itsenäiselle päätöksenteolle ei ole laissa määritelty ikärajaa, ja siksi asia arvioidaan tapauskohtaisesti. 

Jos nuori ei ole kykenevä tai halukas päättämään rokotuksestaan itse, rokottamiseen kysytään suostumusta huoltajilta. Jos nuorella on useampi kuin yksi huoltaja, suostumus tarvitaan kaikilta huoltajilta. Tätä varten pyydämme täyttämään oheisen suostumuslomakkeen ja tulemaan sen kanssa rokotukseen.

Lisää tietoa nuorten koronarokotuksista: Usein kysyttyä lasten ja nuorten koronarokotuksista - Infektiotaudit ja rokotukset - THL

Kysy lisää ja ota yhteyttä

Koronarokotusten ajanvaraus

- kaikille 12 vuotta täyttäneille Maskun, Mynämäen ja Nousiaisten kuntalaisille

puh. 02 6510 2114

Avoinna arkisin maanantaista torstaihin klo 8.00 alkaen.

Mikäli järjestelmä ilmoittaa että teille soitetaan takaisin, voitte sulkea puhelun ja jäädä odottamaan soittoa.

Ajan voi varata myös sähköisesti verkkopankkitunnuksilla Akselin sivuilta.

Tarkemmat ajanvarausohjeet löytyvät täältä.