Jump to main content
Akseli section image

Koronarokotukset viikolla 30

23.7.2021

Koronarokotukset jatkuvat kesällä kaikille 16 vuotta täyttäneille (vuonna 2005 syntyneille) sekä 12-15-vuotiaille riskiryhmään 1 tai 2 kuuluville. Riskiryhmien määrittelystä vastaa THL.

Ensi viikon ajat ovat sähköisesti jo varattavissa kohdasta sähköiset palvelut tai arkisin puhelimitse numerosta 02 6510 2114. Rokotusaikoja on tällä hetkellä hyvin tarjolla.

Alaikäinen voi itse päättää koronarokotteen ottamisesta, jos rokotuksen antava terveydenhuollon ammattilainen katsoo, että hän ikänsä ja kehitystasonsa perusteella kykenee päättämään rokotuksestaan. Lapsen itsenäiselle päätöksenteolle ei ole laissa määritelty ikärajaa, ja siksi asia arvioidaan tapauskohtaisesti. 

Jos nuori ei ole kykenevä tai halukas päättämään rokotuksestaan itse, rokottamiseen kysytään suostumusta huoltajilta. Jos nuorella on useampi kuin yksi huoltaja, suostumus tarvitaan kaikilta huoltajilta. Tätä varten pyydämme täyttämään oheisen suostumuslomakkeen ja tulemaan sen kanssa rokotukseen.

Lisää tietoa nuorten koronarokotuksista: Usein kysyttyä lasten ja nuorten koronarokotuksista - Infektiotaudit ja rokotukset - THL

Ajan varaaminen

Ajan voi varata joko arkisin puhelimitse numerosta 02 6510 2114 tai sähköisesti verkkopankkitunnuksilla Akselin sivuilta.

Puhelinajanvarauksessa käytetään takaisinsoittoa. Jos automaatti ilmoittaa arvioidun soittoajan, voi jäädä odottamaan soittoa terveyskeskuksesta. Onnistuneesta ajanvarauksesta tulee puhelimeen vahvistus tekstiviestillä.

Rokotuksia annetaan sekä Maskun että Mynämäen terveyskeskuksissa. Jos sähköisessä ajanvarauksessa ei näy aikoja ensimmäiseen valitsemaanne terveyskeskukseen, tarkastakaa myös toisen tk:n tilanne, jos teillä on mahdollisuus kulkea sinne. Rokotuksiin voi tulla keskusten pääovista. Rokotusaikoja voi varata myös arki-iltoihin.

Rokotusaikaa ei saa varattua puhelimitse muista Akselin puhelinnumeroista.

Maskun terveyskeskuksen osoite on Ruutontie 2-4, 21250 Masku.

Mynämäen uuden terveyskeskuksen osoite on Kuivelantie 10, 23100 Mynämäki.

Ajanvarauksessa huomioitavaa

Toivomme että perutte varaamanne rokotusajan mikäli ette pääse tulemaan. Peruuttamattomat poisjäännit hidastavat rokotusten edistymistä.

Koronarokotteen toinen annos annetaan 12 viikon kuluttua ensimmäisestä pistoksesta. Pitäkää ystävällisesti tämä mielessä suunnitellessanne kesän menoja. Tehosterokotteen aikaa ei voi toistaiseksi vaihtaa sähköisessä ajanvarauksessa, vaan ainoastaan puhelimitse. On parempi, jos tiedätte jo ensimmäiseen rokotukseen tullessanne olevanne paikalla 12 viikon kuluttua.

Rokotusmerkintöjen tiedonsiirto-ongelma miltei korjattu

Omakantaan menevissä koronarokotustiedoissa esiintyi valtakunnallisesti ongelmia, joissa tieto ei siirtynyt potilastietojärjestelmistä Kelan ylläpitämään Omakantaan. Ongelma koski myös Akselin käyttämää Lifecare-potilastietojärjestelmää.

Asiaa tutkittiin yhteistyössä Kelan, IT-alan palveluntoimittajien ja kuntien sekä sairaanhoitopiirien kanssa. THL:n kattavuustietojen mukaan Akselin tilanne on nyt hyvä, mikä tarkoittaa että rokotuskattavuustiedot ovat ajantasaiset Maskun, Mynämäen ja Nousiaisten kohdalla. Yksittäisiä ongelmia ratkotaan sitä mukaa, kun niistä tulee ilmoituksia.

Jos koronarokotuksesta on yli viikko eikä rokotustodistusta näy Omakannassa, paperista todistusta voi tarvittaessa pyytää terveyskeskuksesta. Tämä ei kuitenkaan välttämättä käy esim. työmatkalle kohdemaasta riippuen.

Lisää rokotustodistuksesta alla.

Omakannan koronarokotustodistukset

EU:n koronarokotustodistus on otettu käyttöön 22.6.2021. Tämä koskee myös Akselissa annettuja rokotteita. Alkuvuoden rokotustietoja siirretään Omakanta-palveluun takautuvasti, joten todistukset eivät vielä näy kaikille rokotetuille. Omakannan rokotustodistuksen saavat kaikki rokotetut joilla on suomalainen henkilötunnus.

Jatkossa tavoitteena on että todistus tulee Omakantaan viiden päivän sisällä rokotuksesta.

Toisen täysi-ikäisen henkilön voi valtuuttaa asioimaan puolestaan Omakannassa, jos sitä ei voi käyttää itse.

Koronarokotustodistuksessa lukee mitä rokotteita sen haltija on saanut. Todistus tulee jo ensimmäisestä rokotuksesta.

Todistus näyttää tältä (mallikuva).

Todistuksen saa nähtäville näin:

  1. Kirjaudu Omakantaan kanta.fi-sivulta omalla tunnistusvälineelläsi kuten verkkopankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella.
  2. Valitse vasemman reunan valikosta kohta Koronatodistus. Löydät linkin todistusosioon myös Omakannan etusivulta.
  3. Hae todistusta painamalla linkkiä ”Tarkista, onko sinulla koronarokotustodistus (pdf)”. Jos sinulla on todistus, se avautuu uuteen välilehteen pdf-muodossa.

Jos rokotustodistusta ei vielä näy, sen tuloa voi odottaa kaikessa rauhassa. Jos tarvitsette jonkinlaisen rokotustodistuksen ennen tätä, tällä hetkellä ja jatkossakin on mahdollista saada paperinen todistus koronarokotuksesta terveyskeskuksesta. Tämä todistus ei ole kuitenkaan sama asia kuin EU:n koronarokotustodistus, jossa rokotustiedot ovat suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.

Kansallista koronarokotustodistusta voi käyttää ulkomaille matkustaessa, jos kohdemaa hyväksyy sen. Ulkomaille matkustettaessa on selvitettävä itse kelpaako suomalainen rokotustodistus kyseisen valtion rajaviranomaisille. Jotkin maat saattavat esimerkiksi vaatia molempia rokoteannoksia ennen maahan päästämistä. Yleisesti ottaen ulkomaille matkustamista tulisi yhä välttää.

Kysy lisää ja ota yhteyttä

Koronarokotusten ajanvaraus

- kaikille 12 vuotta täyttäneille Maskun, Mynämäen ja Nousiaisten kuntalaisille

puh. 02 6510 2114

Avoinna arkisin maanantaiaamusta keskiviikkoon klo 8.00 alkaen siihen asti kuin annettavia rokotusaikoja riittää.

Mikäli järjestelmä ilmoittaa että teille soitetaan takaisin, voitte sulkea puhelun ja jäädä odottamaan soittoa.

Ajan voi varata myös sähköisesti verkkopankkitunnuksilla Akselin sivuilta.

Tarkemmat ajanvarausohjeet löytyvät täältä.