Jump to main content
Akseli section image

Koronarokotukset avataan kaikille yli 16-vuotiaille

17.6.2021

Kesän vieton voi aloittaa rokotettuna, sillä koronarokotustemme ajanvaraus avataan kaikille yli 16-vuotiaille. Ikäraja laskee jo tänään.

Tästä päivästä (17.6.2021) alkaen koronarokotusaikoja voivat varata kaikki yli 16-vuotiaat (vuonna 2005 syntyneet ja sitä vanhemmat) Maskun, Mynämäen ja Nousiaisten kuntalaiset.

Ajan voi varata joko arkisin puhelimitse numerosta 02 6510 2114 tai sähköisesti verkkopankkitunnuksilla Akselin sivuilta.

Puhelinajanvarauksessa käytetään takaisinsoittoa. Jos automaatti ilmoittaa arvioidun soittoajan, voi jäädä odottamaan soittoa terveyskeskuksesta. Onnistuneesta sähköisestä ajanvarauksesta tulee puhelimeen vahvistusviesti.

Rokotuksia annetaan sekä Maskun että Mynämäen terveyskeskuksissa. Jos sähköisessä ajanvarauksessa ei näy aikoja ensimmäiseen valitsemaanne terveyskeskukseen, tarkastakaa myös toisen tk:n tilanne. Rokotuksiin voi tulla keskusten pääovista. Rokotusaikoja voi varata myös arki-iltoihin.

Rokotusaikaa ei saa varattua puhelimitse muista Akselin puhelinnumeroista.

Maskun terveyskeskuksen osoite on Ruutontie 2-4, 21250 Masku.

Mynämäen uuden terveyskeskuksen osoite on Kuivelantie 10, 23100 Mynämäki.

Ajanvarauksessa huomioitavaa

Toivomme että perutte varaamanne rokotusajan mikäli ette pääse tulemaan. Peruuttamattomat poisjäännit hidastavat rokotusten edistymistä.

Koronarokotteen toinen annos annetaan 12 viikon kuluttua ensimmäisestä pistoksesta. Pitäkää ystävällisesti tämä mielessä suunnitellessanne kesän menoja. Tehosterokotteen aikaa ei voi toistaiseksi vaihtaa sähköisessä ajanvarauksessa, vaan ainoastaan puhelimitse. On parempi, jos tiedätte jo ensimmäiseen rokotukseen tullessanne olevanne paikalla 12 viikon kuluttua.

Rokotusmerkintöjen tiedonsiirto-ongelmaa tutkitaan

Omakantaan menevissä koronarokotustiedoissa esiintyy valtakunnallisesti ongelmia, joissa tieto ei siirry potilastietojärjestelmästä Kelan ylläpitämään Omakantaan. Ongelma koskee myös Akselin käyttämää Lifecare-potilastietojärjestelmää. THL:n kattavuustietojen mukaan Akselin tilanne on pääosin hyvä, mikä tarkoittaa että siirtyneistä tiedoista yli 95 % johtaa todistukseen Omakannassa. Jos koronarokotuksesta on yli viikko eikä rokotustodistusta näy Omakannassa, paperista todistusta voi tarvittaessa pyytää terveyskeskuksesta. Tämä ei kuitenkaan välttämättä käy esim.  työmatkalle kohdemaasta riippuen. Lisää rokotustodistuksesta alla. Asiaa tutkitaan parhaillaan yhteistyössä Kelan, IT-alan palveluntoimittajien ja kuntien sekä sairaanhoitopiirien kanssa. Ylen uutinen aiheesta 17.6.2021.

Omakannan koronarokotustodistukset

Kansallinen koronarokotustodistus on otettu käyttöön 26.5.2021. Tämä koskee myös Akselissa annettuja rokotteita. Alkuvuoden rokotustietoja siirretään Omakanta-palveluun takautuvasti, joten todistukset eivät vielä näy kaikille rokotetuille. Omakannan rokotustodistuksen saavat kaikki rokotetut joilla on suomalainen henkilötunnus.

Jatkossa tavoitteena on että todistus tulee Omakantaan viiden päivän sisällä rokotuksesta.

Toisen täysi-ikäisen henkilön voi valtuuttaa asioimaan puolestaan Omakannassa, jos sitä ei voi käyttää itse.

Koronarokotustodistuksessa lukee mitä rokotteita sen haltija on saanut. Todistus tulee jo ensimmäisestä rokotuksesta.

Todistus näyttää tältä (mallikuva).

Todistuksen saa nähtäville näin:

  1. Kirjaudu Omakantaan kanta.fi-sivulta omalla tunnistusvälineelläsi kuten verkkopankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella.
  2. Valitse vasemman reunan valikosta kohta Koronatodistus. Löydät linkin todistusosioon myös Omakannan etusivulta.
  3. Hae todistusta painamalla linkkiä ”Tarkista, onko sinulla koronarokotustodistus (pdf)”. Jos sinulla on todistus, se avautuu uuteen välilehteen pdf-muodossa.

Jos rokotustodistusta ei vielä näy, sen tuloa voi odottaa kaikessa rauhassa. Jos tarvitsette jonkinlaisen rokotustodistuksen ennen tätä, tällä hetkellä ja jatkossakin on mahdollista saada paperinen todistus koronarokotuksesta terveyskeskuksesta. Tämä todistus ei ole kuitenkaan sama asia kuin kansallinen koronarokotustodistus, jossa rokotustiedot ovat suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.

Kansallista koronarokotustodistusta voi käyttää ulkomaille matkustaessa, jos kohdemaa hyväksyy sen. Ulkomaille matkustettaessa on selvitettävä itse kelpaako suomalainen rokotustodistus kyseisen valtion rajaviranomaisille. Jotkin maat saattavat esimerkiksi vaatia molempia rokoteannoksia ennen maahan päästämistä. Yleisesti ottaen ulkomaille matkustamista tulisi yhä välttää.

Heinäkuussa 2021 on tulossa käyttöön EU:n yhteinen koronatodistus. Se sisältää todistuksen rokotuksista, todistuksen koronatestin tuloksesta ja todistuksen sairastetusta koronavirustaudista. Nämä kaikki kolme todistusta tulevat käyttöön yhtä aikaa ja nekin saa Omakannasta.

Lisätietoa koronarokotustodistuksesta:

www.kanta.fi

Usein kysyttyä koronarokotustodistuksesta

Euroopan unionin sivu matkasuunnitelmia varten (huom. osin konekäännetty suomeksi)

Kysy lisää ja ota yhteyttä

Koronarokotusten ajanvaraus

- kaikille yli 16-vuotiaille (vuonna 2005 syntyneille ja sitä vanhemmille)

- 12-15-vuotiaille riskiryhmään 1 tai 2 kuuluville nuorille 5.7. alkaen

puh. 02 6510 2114

Avoinna arkisin maanantaiaamusta keskiviikkoon klo 8.00 alkaen siihen asti kuin annettavia rokotusaikoja riittää.

Mikäli järjestelmä ilmoittaa että teille soitetaan takaisin, voitte sulkea puhelun ja jäädä odottamaan soittoa.

Ajan voi varata myös sähköisesti verkkopankkitunnuksilla Akselin sivuilta.

Tarkemmat ajanvarausohjeet löytyvät täältä.