Reseptiuusinnoista

Reseptien uusintakäytännöt Akselissa

Sähköinen resepti eli eResepti otettiin käyttöön Perusturvakuntayhtymä Akselissa 1.2.2012. 1.1.2017 alkaen kaikki reseptit tehdään sähköisinä.

Sähköinen resepti on helpottanut lääkkeiden uusintaa. Reseptit ovat helposti saatavilla lääkärissä ja apteekissa, eivätkä ne pääse katoamaan mihinkään. Samalla voidaan välttää päällekkäinen lääkitys ja lääkkeiden haitalliset yhteisvaikutukset, kun Reseptikeskuksen tiedoista nähdään kaikki samalle potilaalle eri organisaatioissa kirjoitetut sähköiset reseptit.

Pääsääntöisesti pitkäaikaislääkkeet uusitaan kontrollikäynnillä lääkärissä 1-2 vuodeksi eteenpäin. Samalla arvioidaan myös tarvittaessa otettavien lääkkeiden tarve ja niistä tehdään reseptit.

Mikäli et sairauden hoidon takia tarvitse lääkärikontrollia, mutta lääkemääräyksesi on uusittava (lääke loppumassa tai resepti vanhentunut), huolehdi reseptin uusimisesta hyvissä ajoin. Reseptin uusinta ei ole päivystysasia ja sen hoitumiseen tulee varata aikaa 8 päivää. Reseptejä uusitaan arkipäivinä ma-pe klo 8-16.

Sähköisen reseptin uusimiseksi riittää, että ilmoittat uusintatarpeesta (uusittavien lääkkeiden nimet ja annokset) joko sähköisesti Omakanta-sivuilla, puhelimitse terveyskeskuksen ajanvarauksen hoitajalle tai apteekissa apteekin henkilökunnalle. Näin eReseptin uusintapyyntö välittyy sähköisesti terveyskeskuksen lääkärille. Terveyskeskus ilmoittaa, jos reseptiä ei voida uusia. Sähköisen reseptin uusinnasta saat tiedon tekstiviestinä matkapuhelimeesi, jos lääkkeen edellisestä uusinnasta on alle 16 kk ja olet antanut matkapuhelinnumerosi. Sähköisesti uusittu resepti on lisäksi nähtävissä internetin Omakanta-sivuilta (http://www.kanta.fi/omakanta), josta voit halutessasi myös tulostaa paperille yhteenvedon kaikista sähköisistä resepteistäsi. Omakanta-palveluun kirjaudutaan henkilökohtaisilla verkkopankkitunnisteilla. Sähköisesti uusitun reseptin lääkkeet ovat noudettavissa mistä tahansa apteekista. Reseptiasioita hoidettaessa sekä terveyskeskuksessa, että apteekissa, tulee olla mukana KELA-kortti.

Reseptiasioita koskevat puhelut terveyskeskukseen, 02-447 7500 (Masku ja Nousiainen) ja 02-447 7600 (Mynämäki), toivotaan tehtäväksi klo 13-15 välisenä aikana, jolloin ajanvarauspuhelujen määrä on pienempi kuin aamupäivällä. Ajanvarauspuhelimen vastaajassa on erikseen numero 5, joka toivotaan valittavaksi reseptiasioissa. Valinnan jälkeen näppäillään oma puhelinnumero, johon hoitaja soittaa automaatin ilmoittamana ajankohtana. Mikäli kuitenkin koet takaisinsoittojärjestelmän vaikeaksi, voit aina jäädä odottamaan suoraa vastausta puheluun.